Hoe werkt een warmtepomp?
Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C! Dat betekent dat je je huis met een lucht/water warmtepomp het hele jaar door energiezuinig kunt voorzien van cv-verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen –van koeling.
Een lucht/water warmtepomp kan gecombineerd worden op vloerverwarming of radiatoren.
Voor de installatie zijn geen ingrijpende bouwkundige maatregelen – zoals bronboringen – nodig. Je kunt een lucht/water warmtepomp van NIBE dan ook uitstekend toepassen in bestaande situaties, bijvoorbeeld ter vervanging van – of in combinatie met – je gasgestookte cv-ketel.
Maar natuurlijk past hij ook heel goed in je nieuwe huis.

Werking monoblock-uitvoering
Een monoblock lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitenunit waarin alle zogeheten koudemiddelzijdige componenten – de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper – zijn geplaatst. Daarom mag een monoblock lucht/water warmtepomp door iedere vakbekwame installateur worden geïnstalleerd. In de buitenunit circuleert een speciale vloeistof – koudemiddel genoemd – in een gesloten circuit door de koudemiddelzijdige componenten. De warmte uit de buitenlucht wordt hierbij omgezet in bruikbare energie en via de condensor afgegeven aan de cv-leiding die de buitenunit met de binneninstallatie van je huis verbindt. In je huis zorgt een binnenunit met geïntegreerde boiler of een regelunit met een losse boiler voor het energiezuinig verwarmen van je huis en/of het bereiden van warmtapwater voor je keuken of badkamer.
Werking SPLIT-uitvoering
Een lucht/water warmtepomp in split-uitvoering bestaat uit een buitenunit en een binnenunit die door middel van een koude middelleiding met elkaar zijn verbonden. De compressor, de verdamper en het expansieventiel zijn in de buitenunit geplaatst, maar de condensor bevindt zich in de binnenunit. De koude middelleiding vormt een gesloten circuit waarin een speciale vloeistof – koudemiddel genoemd – door de koude middelzijdige componenten circuleert. Hierbij wordt de warmte uit de buitenlucht omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen van je huis of het bereiden van warm tapwater voor je keuken of badkamer. Bij installatie van een split-uitvoering dient je installateur over een F-gassen certificaat te beschikken.
bron: https://aardgasvrij.nibenl.eu/werking/hoe-werkt-een-lucht-water-warmtepomp